Haber

Kosovalı ve Sırp liderler ‘Sırp Belediyeler Birliği’ konusunda anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in arabuluculuğunda Brüksel’de bir araya gelen Kosova Başbakanı Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Kosovalı Sırplardan oluşan 4 kişilik yönetim ekibi tarafından önerilen taslağın 67. sayısında Kurti, Kosova’da bir Sırp Cumhuriyeti kurma arzusunun görüldüğünü ileri sürerek, “Toplantıda toplam 67 maddelik bir yönetmelik taslağı sunan yönetim ekibini sabırla ve dikkatle dinledik ve böyle bir taslağın duyduklarımıza ve okuduklarımıza temelde Kosova anayasasına, hukukuna, insan haklarına aykırı olduğunu söyledik. haklar, Avrupa değerleri, Avrupa standartlarına göre azınlık hakları ama buna rağmen çözüm bulmakla yetinmedik, sahip çıkacağımıza dair görüşümüzü bildirdik”ifadeleri kullandı.

Kurti, 2013 yılında Brüksel’de kabul edilen Sırp Belediyeler Birliği tüzüğünün Kosova anayasa sınavını geçemediğini vurguladı.

Kurti, Kosova’daki toplulukların sorunlarına ilişkin hazırladığı taslağın görüşmede arabulucular tarafından ciddiye alınacağına inandığını belirterek, ” Değerlerin ve ilkelerin ne olması gerektiğine ve çoğunluk olmayan topluluklar, yani Kosova’daki Sırp topluluğu sorununu düzenlemek için çerçevenin ne olması gerektiğine dair bir taslak vizyon önerdim.dedi.

Kurti, önerdiği taslak vizyonun Sırbistan ile Hırvatistan arasında Hırvatistan ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir anlaşmadan ilham aldığını söyledi. “Bu anlaşma, Hırvatistan’daki Sırp azınlığın korunmasına ilişkin hak ve kararları sağlıyor. Bu modelden ilham aldım. Hırvatistan, eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsız bir devlet oldu. Biz de aynı dağılma sürecinin parçasıyız. Kabul ediyoruz. Hırvatistan’ın AB ve NATO üyesi olduğunu, Hırvatistan’ın AB ve NATO üyesi olduğunu ve AB ve Sırbistan üyesi olduğunu, alakalarını normalleştirdiğini düşünerek bu tarafa talip olduk. taslak vizyonu yazmam için bana ilham veren doğru model.”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic de kolay bir görüşme olmadığını belirterek, “Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması konusundaki kilit bahis konusunda oldukça gerginim, çünkü Kosova’nın sorumluluklarını yerine getirmek istemediği açık. Bir çıkmazdayız, bu çok açık”söz konusu.

Barış ve istikrarın korunması için çalışmaya devam edeceklerini belirten Vucic, şöyle konuştu: “İnşallah görüşmeler devam eder. Önümüzdeki dönemde bazı cevaplar alacağımızı düşünüyorum ama bugün duvara tosladık”değerlendirmesini yaptı.

Vucic, Sırbistan Belediyeler Birliği konusunda anlaşmaya varılamayacağını belirterek görüşmenin bu şekilde sona erdiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu